Почивки в Гърция

почивки

Почивки. Гърция

Древногръцката цивилизация е в основата на европейската култура. Гърция заема най-южната част на Балканския полуостров. Има силно разчленена брегова линия с многобройни заливи и полуострови. Страната притежава и хиляди острови, пръснати в Йонийско, Средиземно и Егейско море. На юг Патраският, Коринтският и Саронският заливи отделят живописния полуостров Пелопонес от континенталната част на страната. Тясната сушева връзка е прекъсната с прокопаването на Коринтския канал, който скъсява пътя между Егейско и Йонийско море.

В цяла Гърция днес са запазени археологически паметници, исторически и архитектурни забележителности от древногръцката, римската и византийската епохи.

Почивки в Хърватия

почивки

Хърватия

Хърватия е разположена в Адриатика, в северозападната част на Балканкия полуостров. Силно разчлененият Адриатически бряг на Хърватия има обща дължина 5835 км. В Далмация - югозападната част на Хърватска, се простират Динарските планини, част от Алпо-Хималайската планинска система.

От бавните тектонски потъвания на най-западните планински хребети се е образувал живописният Далматински бряг, съставен от 1185 скалисти острови (66 от тях са населени), полуострови и заливи.

Почивки в България

почивки

България

Разположена в източната част на Балканския полуостров, България има широк излаз на Черно море с най-слабо разчленения бряг на Балканите. Релефът на България е удивително съчетания от обширни равнини и низини, живописни котловини и речни долини, високи и ниски гористи планини. Преходното географско положение и разнообразният релеф определят голямото климатично разнообразие на България. Оттук и невероятното биологично разнообразие - по брой на животински видове България е на 1-во място в Европа. По площта на защитените територии (резервати, паркове и пр.) България е на 3-то място в Европа след Финландия и Норвегия.

Официален туристически портал на България

Почивки в Турция

почивки

Турция

В Югоизточна Европа, на Балканския полуостров, са разположени 3% от площта на Турция. Останалата част от теиторията й (97%) се намира в Западна Азия, на полуостров Мала Азия (известен като Анадола). Турция е заобиколена от четири морета - Черно, Средиземно, Егейско и Мраморно. Най-силно разчленено е егейското крайбрежие, осеяно с многобройни малки заливи и полуострови. Мраморно море, заедно с двата тесни протока Босфора и Дарданелите, има ключово транспортно значение като морската врата към Световния океан за черноморските страни.

На егейското и средиземноморското крайбрежие, които се обуславят с горещ и сух климат, са разположени чудесни курорти.

Почивки в Испания

почивки

Испания

Испания е на четвърто място по площ сред европейските страни. Някога е била могъща колониална сила, днес е една от най-посещаваните европейски държави, с богата култура, история и красива архитектура. Испания заема 4/5 от Пиренейския (Иберийски) полуостров. Притежава Балеарските и Питиуските острови в Средиземно море и Канарските острови в Атлантическия океан. На север и северозапад има широк излаз на Атлантическия океан, а на изток и югоизток на Средиземно море.

Испания е най-близко разположената до Африка европейска страна. На нейна територия е и най-южната точка на Европа - нос Тарифа (Мароки). Гибралтарският проток свързва Средиземно море с Атлантическия океан и отделя Европа от Африка. Най-тясната му част е само 13,5 км и при ясно време може да се види отсрещният бряг. 

Почивки в Италия

почивки

Италия

Италия е разположена изцяло на тесния и силно удължен Апенински полуостров. Тя притежава двата най-големи средиземноморски острова - Сицилия и Сардиния, и редица малки острови. В пределите на спраната се намират и две от най-малките държави в света - Ватикана и Сан Марино.

По-голямата част от площта на Италия е покрита с хълмове и планини. На север са Италианските Алпи, с грандиозния варовиков масив Доломити. В южното подножие на Алпите са разположени големи групи ледникови езера като Лаго ди Комо, Лаго ди Гарда, Лаго Маджоре, а на запад, на границата с Франция, се извисява най-високият връх на Алпите - Монте Бианко (Мон Блан) - 4807 м.